NGC 7023 Iris-köd Caldwell 4

2015 októberében kezdtem el gyűjteni az expókat az Íris-ködről.

Tudom, lehetett volna már hamarabb is, de hát most került sorra. Természetesen már az előző években voltak próbálkozások. Még a 150/750-es newtonnal is próbáltam “tükörvégre” kapni az Írist. A fotózás része nem is bizonyult megoldhatatlan akadálynak, inkább a feldolgozás vette el a kedvem ettől az objektumtól.

A kezdeti próbálkozások idején nem boldogultam a sötét porködökkel. Bármilyen feldolgozási irányba indultam, egyszerűen nem tudtam szépen, esztétikusan előcsalogatni a sötét porködöket. Az idő előrehaladtával több és több képfeldolgozással megbírkózva döntöttem úgy, hogy eljött az ideje az Írisnek. Ahogy fentebb már említettem 2015 októberében kezdtem neki a fotongyűjtésnek, a 200/800 as newton asztrográphal. Sajnos az égiek nem voltak túlzottan kegyesek hozzám és már októberben láttam, hogy ez a kép csak jövőre készülhet el. Az addig összegyűlt expokat számtalan alkalommal vettem elő a hosszú téli estéken és kísérleteztem órákat. Természetesen a feldolgozást próbálgattam fáradhatatlanul.

Aztán 2016-ban ismét elővettem a tavalyi képeket, és eldöntöttem, hogy amint lehetséges folytatom az Írist. Idén, május végén lőttem meg először a ködösséget, majd természetesen júniusban. Volt néhány igazán fantasztikus éjszaka és szerencsémre én is kint voltam az ég alatt. A végső összegzésből kiderült, hogy 150 darab 6 perces expot gyűjtöttem összesen. Most már nem volt visszaút. Ennyi képből ki kell valamit hozni. Bátran kijelenthetem, hogy ennyi időt nem töltöttem gép előtt egyetlen képemmel sem. Számtalan változat készült el a végleges fotóig. A kész fotót megtekinthetitek a galériában és a leírások mappában. Végezetül néhány kép a feldolgozásról, annak fázisairól. Nyers és stackelt képek az érdekesség kedvéért.

Az első fotón a 15 órányi teljes anyag Ps feldolgozás előtt, a második fotón egy nyers kép, amelynek fényes csillagjai kíméltlenül mutatják , hogy a pára megjelent és sajnos ennek az éjszakának már vége… A többi képen a feldolgozás fázisai, különböző próbálkozások a színekkel és részletekkel.