M101 Szélkerék-galaxis

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

honlap

A történet 2016 áprilisában kezdődött, amikor először célba vettem ezt a csodás galaxist. A megszokott módon készültem a "vadászatra" több kompozíciót, beállítást előkészítettem, Pontosan kiszámoltam a "flippelés-átfordítás" idejét. Az interneten is szétnéztem. Kíváncsi voltam milyen színek, beforgatások, kompozíciók készültek eddig erről a galaxisról.Első nekifutásra nem tűnt nehéz témának, de  utólag be kell látnom tévedtem. Vártam az újholdas hétvégét. Végre péntek, irány Ágasvár, és teljes erővel elkezdődött az expógyűjtés. Az első éjszaka nyerseit nézegetve már látszott, hogy igényli az objektum a kiváló eget és a nagyszámú expozíciót. Az első újholdas hétvégén összesen öt órányi anyagot sikerült összegyűjtenem. Kisebb felhőátvonulások , szél, és az elengedhetetlen pára nehezítette a fotózást. Hazaérve összeraktam az öt órányi anyagot és ahogy más képeknél is általában, hozzáláttam a feldolgzáshoz. Ekkor jött az első meglepetés... A galaxis belső része nagyon nehezen mutatta magát. Hasonlóan nehezen mutatkoztak a galaxis karjainak külső részei is. A következő újholdas hétvégén, májusban sikerült még hat órányi jó minőségű alapanyagot összegyűjteni. Ezek együttes feldogozása sem hozott átütő eredményt. Mivel már tíz óra felett jártam expóidőben, a színekkel is elkezdtem foglalkozni. Sajnos így sem lett túl ígéretes a fotó. Nagyon zavart, hogy a részletek teljesen láthatatlanok maradtak a galaxis belsejében, és a spirálkarok végeinél is.A galaxis formája és a színe sem tetszett egyáltalán. Világos, kékes szín jellemezte a galaxist, ami nekem egyáltalán nem tetszett. Sok időt szántam a feldolgozásra, de aztán úgy döntöttem, hogy nem publikálom a végeredményt, mert egyáltalán nem voltam megelégedve a fotóval. A mappát elmentettem. Majd egyszer folytatom...   Félelmetes sebességgel eltelt egy év. Idén áprilisban keresgélve a célpontok között, ismét a látókörömbe került az M101. A meglvő nyerseket újra elővettem. Minden fotórol feljegyzéseket írok. Ajánlom neked is kedves olvasó. Szuper érzés, amikor egy régi objektumra ráfotózol, és minden adat a rendelkezésedre áll.  Beforgatás, kompozíció, expó adatok stb... Szerencsére az időjárás sem hátráltatott a fotózásban. Összesen 17 órát sikerült exponálnom a galaxisra. Az idei anyaggal kiegészülve már szépen tudtam dolgozni a színekkel, és a galaxis belső szerkezete is szépen kezdett kirajzolódni. Az alábbi fotók különböző feldolgozások. Jól érzékelhető, hogy minden feldolgozás során más és más színek, és részletek bújtak elő. Sokadik próbálkozásra sikerült a végleges színt és részleteket előcsalogantni. A felsorakoztatott képek közül az utolsó fotó lett a végleges változat.

 • K800_lol1 2
 • K800_lol1 4
 • K800_lol1 5
 • K800_lol1 6
 • K800_lol1 7

 

      

NGC 7023 Iris-köd Caldwell 4

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

iris honlap

2015 októberében kezdtem el gyűjteni az expókat az Íris-ködről.

Tudom, lehetett volna már hamarabb is, de hát most került sorra. Természetesen már az előző években voltak próbálkozások. Még a 150/750-es newtonnal is próbáltam "tükörvégre" kapni az Írist. A fotózás része nem is bizonyult megoldhatatlan akadálynak, inkább a feldolgozás vette el a kedvem ettől az objektumtól.A kezdeti próbálkozások idején nem boldogultam a sötét porködökkel. Bármilyen feldolgozási irányba indultam, egyszerűen nem tudtam szépen, esztétikusan előcsalogatni a sötét porködöket. Az idő előrehaladtával több és több képfeldolgozással megbírkózva döntöttem úgy, hogy eljött az ideje az Írisnek. Ahogy fentebb már említettem 2015 októberében kezdtem neki a fotongyűjtésnek, a 200/800 as newton asztrográphal. Sajnos az égiek nem voltak túlzottan kegyesek hozzám és már októberben láttam, hogy ez a kép csak jövőre készülhet el. Az addig összegyűlt expokat számtalan alkalommal vettem elő a hosszú téli estéken és kísérleteztem órákat. Természetesen a feldolgozást próbálgattam fáradhatatlanul. Aztán 2016-ban ismét elővettem a tavalyi képeket, és eldöntöttem, hogy amint lehetséges folytatom az Írist. Idén, május végén lőttem meg először a ködösséget, majd természetesen júniusban. Volt néhány igazán fantasztikus éjszaka és szerencsémre én is kint voltam az ég alatt. A végső összegzésből kiderült, hogy 150 darab 6 perces expot gyűjtöttem összesen. Most már nem volt visszaút. Ennyi képből ki kell valamit hozni. Bátran kijelenthetem, hogy ennyi időt nem töltöttem gép előtt egyetlen képemmel sem. Számtalan változat készült el a végleges fotóig. A kész fotót megtekinthetitek a galériában és a leírások mappában. Végezetül néhány kép a feldolgozásról, annak fázisairól. Nyers és stackelt képek az érdekesség kedvéért.

Az első fotón a 15 órányi teljes anyag  Ps feldolgozás előtt, a második fotón egy nyers kép, amelynek fényes csillagjai kíméltlenül mutatják , hogy a pára megjelent és sajnos ennek az éjszakának már vége...  A többi képen a feldolgozás fázisai, különböző próbálkozások a színekkel és részletekkel.

 • 1
 • 2
 • 5
 • 7

 

M86 Galaxis és a szomszédos Galaxisok.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

M 86 Galaxis es szomszedai a virgoban

Legújabb fotómon a Virgo-halmaz egy részletét próbáltam megörökíteni, amelyen az M86 galaxis és szomszédai láthatóak.

A fotót Ágasváron készítettem. Eredetileg más célpont volt erre az éjszakára kiszemelve, de a viharos erejű szél és a változákony ég miatt a 200/800- as Newtonnal képtelenség volt értékelhető fotókat készíteni. Így került fel a mechanikára a Skywatcher Esprit 80/400 APO. Ez a távcső méreténél fogva sokkal stabilabnak látszott a nagy szélben. Mindig készítek minden távcsőhöz fotótémát, ezért gyorsan tudtam váltani, és elkezdődhetett a fotózás. Este hét órától, másnap reggel öt óráig fotóztunk. A szél teljesen kimerített. Tetézte a nehézségeket, hogy sátorral voltunk, így a fotózás befejezéskor sem volt túl konfortos a pihenés. De mindenképp megérte, hiszen a képek feldolgozását követően fantasztikus részletek bújtak elő a képen. Megszámlálhatatan galaxis és objektum látható a végleges fotón. Fogadjátok szeretettel. Derűs eget.

Néhány kiragadott részlet a képből...

 • m86 1
 • m86 2
 • m86 3
 • m86 fotonaplo

Ic 2118 Boszorkányfej-köd

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

ic 2118

A kezdetekben két objektum keltette fel igazán az érdeklődésemet.

Az egyik természetesen az M42-43, a másik pedig az IC 2118 Boszorkányfej-köd. Akkoriban még nem tudtam, hogy mint jelent a látómező és a távcső megválasztása egy adott objektumhoz. Többször próbáltam lefotózni a Boszorkányt egy 150/750 es Newtonnal, de sehogy sem sikerült. Mostmár természetesen tudom, a látómező nagyon fontos egy adott objektum esetében, hiszen a boszorkánynál egy nagylátómezejű távcsőre van szükség. Néhány évnek el kellett telnie, hogy megvásárolhassam első Esprit APO-mat, amelynek a nagylátómezejű képek sem okozhatnak gondot. Természetesen megvolt az első célpont. A Boszorkányfej-köd. Az első estén a távcsővel és az objektummal próbáltam összebarátkozni. Nagy meglepetésemre nehezen adta magát az öreg hölgy. 5-6 perces képeket készítettem és egyáltalán nem látszódott az objektum. Ezt a fotót Szarvasról készítettem. Így bizonyára az ég sem volt tökéletes, de annyi bizonyos, hogy aki a Boszorkány ködöt akarja fotózni, annnak nagyon sok órát kell vele fogalaltoskodni. Decembertől márciusig gyűjtöttem az expokat. Fontos megjegyezni, hogy ez az objektum a nehezebben fotózható és feldolgozhatóak közé sorolható.Nem volt szerencsés ezen az objektumon tesztelni az új távcsövet. Akkor fotózd, hA már tökéletesen ismered a műszered. Sokat kűzdöttem a fókusszal,és a komponálással. A kezdeti nehézségek ellenére mindenkinek ajánlom. Ha kíváncsi vagy a távcsöved érzékenységére és szereted a kihívásokat a képfeldolgozásban, akkor feltétlen fotózd meg az öreg hölgyet. Néhány gondolat a feldolgozásról. Rám jelemző módon soha nem várom meg az összes expot, hanem folyamatosan dolgozom fel a nyerseket. Nagyon sokat lehet tanulni és gyakorolni. Ilyenkor ismerem meg a fotót.Az részfeldolgozások során pontosan feltérképezem a képet. Megismerem a gyenge pontokat, gradiensek, halók és egyéb tényezők. Mindezek mellett kialakul egy feldolgozási metódus, amely megkönnyítheti a végleges kép elkészítését. Néhány kép az előzetes feldolgozásokból.

A végére néhány kép a feldolgozásokból.Az első kép a 15 órányi alap kép.  A további képeken a feldolgozás fázisai követhetőek, és a gradiensek előbukkanása.  :)  

 • boszi1 (2)
 • boszi1 (3)
 • boszi1 (4)
 • boszi1 (5)
 • boszi1 (6)
 • boszi1 (7)
 • boszi1 (8)
 • boszi1 (9)
 • boszi1 10

Ic434 Lófej köd és NGC 2024 Láng köd.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ic 434 Lofej kod

Március első hetében kezdtem hozzá legújabb fotóm, az Ic434 fotózásához.

Dacolva a Holddal és a változékony éggel, próbáltam minél több értékelhető expót készíteni az objektumról. A Hold zavaró fénye miatt esténként 10-15 fotót tudtam készíteni.Minden este elkészített képsorozatomat saját dark, flat, bias képeivel feldolgoztam és rendszerztem egy mappába.A fotók 80%-át Szarvasról készítettem. Sajnos a város közelsége és az alföldi poros, párás légkör hagyott némi kívánni valót maga után. Már majdnem beletörődtem, hogy a kép nem lesz a legrészletesebb, amikor az időjáráselőrjelzés szerint a március 20-i hétvége kiválónak ígérkezett. Ezt nem lehet kihagyni!Klacsány Imre és Bach Zoltán barátaimmal döntöttünk. Megtartjuk a bemutatót a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban, Megörökítjük a részleges napfogyatkotást és aztán irány Szilváskő!Szerencsénkre az időjósok nem tévedtek. Az egész éjszakát végig tudtuk fotózni. Az este első felében sikerült néhány expót gyűjtenem a Lófej-Ködről.Az égiek nem hagytak cserben, hiszen a szombati napon is éjfélig tudtunk fotózni. Természtesen a Lófej-Köd pozíciójának köszönhetően csak eset kilencig hagyta magát fényképezni,de így is sikerült legalább húsz egészen jó felvételt készíteni.Ezt követően összeállítottam a fotókat. A képfeldolgozást Registar, Nebulosity programokkal végeztem el.

Néhány kép a városi ég alól és természetesen Szilváskőről. Szembetűnő a különbség!

Az első kép a városból készült, a házunk udvarából. A második fotó Szilváskőn 670 méter magasan, a felszíni pára felett, városi fényektől távol. A hamadik képen az egyik este képeinek összegzése, a negyekik fotón az összes fotó összeadása után és Ps előtti állapot látható.  Az utolsó kép a végső változat.

Ic 434 honlap 2

 

M27 Súlyzó-Köd

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

M 27 Sulyzo kod

A képen  egy olyan objektumot örökítettem meg, amely már régen a kedvenceim között szerepel.

Vizuális észlelések során számtalan alakalommal próbáltam a lehető legtöbbet meglátni, feltérképezni az M27 Súlyzó-köd-ről. A fotós pályafutásom kezdetén többször próbáltam lencsevégre kapni az M 27-et. Hol az időjárás, hol a technika nehezítette meg a fotók elkészítését. 2015 júniusában ismét előtérbe került a "Sulyzó". Az ágasvári fotós túra első két éjszakáját terveztem a kiválasztott objektumra.Természetesen most is közbe szólt az élet,hiszen csak egyetlen éjszakát sikerült rálőnöm. A felhők és a közelben csapkodó villámok összesen 40 expoziciót engedtek.A képek átnézése során már látszott, hogy az 5 perces ISO 800-on készített felvételek rengeteg részletet tartalmaznak. Kevésnek bizonyult az expo szám, ezért úgy döntöttem, hogy minden lehetőséget megragadok, és a Holdat kikerülve próbálom gyűjteni az expokat. Voltak olyan esték, amikor csak 10 darab felvételt tudtam készíteni,mert a Hold fénye teljesen ellehtetlenítette a fotózást. Természetesn már nem Ágasvárról fotóztam, hanem Öcsödről. A városunktól 15 km-re található település határában egészen jó, fényszennyezettség mentes helyet találtam. Az utolsó expokat már júliusban készítettem. Július 10 után a Hold hajnali kelése már nem zavart, így be tudtam fejezni a fotósorozatot. A leírás alatt néhány fotó. Megosztok veletek néhány nyers felvételt, amelyekből a végleges kép elkészült.

Derűs Eget!

Az első fotó egy 5 perces expozíció, a második képen egy teljes éjszaka képeinek eredménye, a harmadik felvételen az összes kép, amely 95 darab 5 perces light kép összegzése látható. A negyedik fotón a végleges változat látható a Ps utómunkákat követően. 

M27 montazs