Szemtől szemben az ördöggel... NGC7822

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

leíras ördög

A Cepheus csillagkép közelében található az Ngc7822, másnéven Ördögfej ködkomplexum.

Ha figyelemesen megnézzük a ködösség formáját, egy ördög arcképe rajzolódik ki a ködösség körvonalából. Kis segítség lehet az ördöghöz... A fotó közepén elhelyezkedő fényes csillagok az ördög szemei. A ködösség Földünktől megközelítőleg 3-3.5 ezer fényévnyire található. A ködösség anyagát tekintve tekintélyes mennyiségű ionizált hidrogénből, porból és egyéb gázokbál áll. Igazi csillagbölcső ez a varázslatos ködösség. A fotón több, toronyszerű gázoszlop látható, amelyek belsejében számtalan csillag születik. Ezek az oszlopok kénben és hidrogénben gazdagok. A végleges fotó 28,5 óra expozíció eredménye.

A fotó adatai:Távcső: Newton asztrográf 200/800 Kamera: Atik One6 Expozíciós adatok: Halfa 12 óra,lum 12 óra, RGB 1.5-1.5-1.5 óra Össz expóidő: 28,5 óra 

A fotó készítésének helye: Öcsöd

NGC5981,NGC5982, NGC5985 Galaxis trió a Draco csillagképben

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

ngc5982

Az égi sárkány "Draco" csillagképben található az a három, egymáshoz közeli Galaxis,amelyek a fotón láthatóak. A képen látható csillagvárosok Földtől való távolsága 100 millió fényév.       (A képen balról-jobbra) az NGC5985, NGC5982, NGC5981 galaxisok láthatóak. Különleges hangulatot kölcsönöz a képnek, ahogy a két küllős spirál galaxis közrefogja az elliptikust. Jól megfigyelhető a felvételen, hogy a különböző rálátási szögeknek köszönhetően hogyan láthatóak  Földünkről ezek távoli csillagvárosok. A végleges fotó 16 órányi expozíció eredménye.

 

Leo Triplet

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

leokaaa 3

Leo Triplet.

Három csodálatos Galaxis... A tavaszi hónapokban igazán kedvező pozícióban lévő Galaxisok közkedvelt célpontjai az amatőr csillagászoknak, és asztrofotósoknak egyaránt. A felvételen látható Galaxisok tejútrendszerünktől 33 millió fényévnyire találhatóak. A fotó baloldalán látható galaxis az Ngc 3628.Tekintélyes méretével és gyönyörű részleteivel különleges hangulatot kölcsönöz a képnek. A jobb oldali galaxisok, az M66"jobb alsó" és az M65"jobb felső" elnevezésű csillagvárosok. Az M66 Galaxis 100 000 fényév átmérőjű, amely megegyezik a Tejút méreteivel. A kékes területek a fiatal csillagoktól, a barna és vörös struktúrák a porfelhőktől és HII zónáktól kapják színüket. Az M65 egy klasszikus gyűrűs Galaxis. Csillagközi anyagban igen szegény csillagváros. A végleges fotó 16,5 óra expozíció eredménye.

 

Ngc6914 A nyári tejút egy részlete.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

tejut

A fotón a nyári tejút egy csodálatos részlete látható. A 27 órányi expozíció lehetővé tette, hogy a felettünk átvonuló nyári tejút egy részlete teljes pompájában láthatóvá váljék. Ez az égterület a Hattyú csillagképben található. A Földtől való távolsága megközelítőleg 6000 fényév.Az Ngc6914 és közvetlen környezete ragyogó reflexiós területeket és vörösen izzó emissziós ködöket foglal magába. Nagyszerű lehetőség ezeknek az égi területknek a fotgrafikus megörökítése, hiszen a gázokból és porból kirajzolódó formák és színek különleges hangulatot kölcsönöznek a fényképnek. A végleges felvétel 27 órányi expozíció eredménye.

M101 A szélkerék-galaxis és közvetlen környezete

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

K1024 asztrofotók bagil 13

A fotón a Szélkerék-galaxis és annak közvetlen környezete látható.Ez a csodálatos galaxis az Ursa Major Csillagkép közelében helyezkedik el. A galaxist 1781-ben fedezték fel. Charles Messier csillagász a 101-es sorszámot adta a látványos objektumnak. A galaxis Földtől való távolsága 25 millió fényév. Óriási kiterjedésű objektum, hiszen a számítások szerint kétszer akkora mint a mi tejútrendszerünk, és kétszer annyi csillagot is tartalmaz. Fotografikus megörökítése komolya kihívás, mert a galaxis belső szerkezetét és spirálkarjainak halvány részleteit csak kiváló ég alól fotózva lehet megörökíteni. Vizuális észlelélse nagyobb teljesítményű távcsővel lehetséges, kiváló ég alól.

A végtelenbe és tovább... Coma-halmaz a Beneriké haja csillagképben.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

honlap galaxisok

A végtelenbe és tovább... Legfrissebb fotómmal egy régi tervet valósítottam meg. A csodálatos és tiszta márciusi éjszakák alatt egy igen távoli és izgalmas célterületet örökítettem meg; asztrofotós munkám során talán most „látott” a távcső és a fényképezőgép a legmesszebbre. Igazi időutazást tehetünk alábbi fotó segítségével, hiszen a képen látható megszámlálhatatlan galaxis ( más néven csillagváros), Földünktől megközelítőleg 320 millió fényévnyire található. A Coma Berenices (Bereniké Haja) csillagkép irányában rendkívül sok csillagvárost figyelhetünk meg, egyik sűrűsödésük a képen látható Coma Berenices Halmaz. Fantasztikus élmény, ahogyan az expozíciók összeadása során folyamatosan több, és több távoli galaxis mutatta meg magát. A végleges fotó 32 órányi expozíció eredménye.

"Csillagok bölcsője" Ngc1333

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

NGC 1333 noise20 light

Csillagok bölcsője...
Legújabb fotómon a Perseusz csillagkép egyik halvány ködösségét örökítettem meg. Az Ngc 1333 egy nagyobb csillagkeletkezési régióban található reflexiós-köd.
Kékes színét a központi csillagjának és a körülötte lévő pornak köszönheti. A porszemek kékes színben szórják szét a csillag fényét. Ez a selytelmes égterület megközelítőleg 1000 fényév távolságra található Földünktől. Igazi "csillagbölcsőde" ez a régió. Sok sok fiatal, egymillió éves csillag otthona az Ngc 1333 és környezete. A végleges fotó 25 órányi felvétel eredménye, amelyet hat éjszaka alatt gyűjtöttem össze A fotó Öcsödön és Ágasváron készült.

Fotó adatai:

Távcső: 200/800 Astrograph F/4
Fényképezőgép: Canpn 600D
Expozíciós adatok: 250x 6 min ISO 800
Végleges fotó: 25 óra expozíció eredménye

Vdb 141- Szellem régió.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

vdb 141 1200

Szellemet fotóztam...
Legújabb fotómon a Vdb141 ködösséget örökítettem meg. 2016-ban a folyamatos tiszta ég lehetőséget adott, hogy a Vdb 141 láthatatlan szellemeit előcsalogassam. Három hónap alatt sikerült ezt a mennyiségű nyers felvételt összegyűjteni a ködösségről. Szeptembertől novemberig gyűjtöttem a fotonokat. A szellemk otthonát a Cepheus csillagképben találjuk. A ködösség Földtől való távolsága megközelítőleg 1470 fényév. A porban gazdag régió számtalan születendő és éppen születő csillag otthona. Az ilyen ködösségek sajátossága, hogy rendkívül halványak, ezért nagy kihívás a megörökítésük. A végleges fotó 32 órányi expozíció eredménye.

 

Az orion csillagkép varázslatos ködössége az M78

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

M 78

Az M78 egy csodálatos reflexiós ködösség az Orion csillagkép közelében. Az M78 fényes, barlangos öblében két óriáscsillag a HD 38563A, és a HD38563B kékes fénye szóródik és világítja meg a ködösség belsejét. A ködösséget kettévágó sötét, kontrasztos teületek a csillagközi anyaggal , vagyis porral és gázokkal legsűrűbben telített része. Az M78 reflexiós-köd Földtől való távolsága megközelítőleg 1600 fényév. A ködösség fotografikus megörökítése igen komoly kihívás, hiszen a hazai égen, a horizonthoz közel és elég rövid ideig látható objektum nem adja magát túl könnyedén. A horizont közelsége miatt a fényszennyezettség nagyban rontja a részletek megjelenítését. A végleges fotó 24 órányi expozíció eredménye.

NGC 7331 & Stephan's Quintet

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

stephen

A fotón a Pegazus csillagkép csodálatos, galaxisokkal teli régióját próbáltam megörökíteni. A képen legfényesebb és legnagyobb kiterjedésű galaxis az NGC 7331. A csillagrendszert William Herschel fedezte fel 1748-ban. A fotó készítése során a kompozíciót úgy próbáltam beállítani, hogy az NGC 7331 mellett helyet kapjon egy másik különleges objektum csoport, a Stephan's Quintet konstelláció. Ez a látványos galaxiscsoport a kép bal oldalán látható. A galaxiscsoportot  Edouard Stephan fedezte fel 1877-ben. A végleges fotó 18 órányi expozíció eredménye.
A fotózás helyszíne: Ágasvár- Öcsöd.