NGC5981,NGC5982, NGC5985 Galaxis trió a Draco csillagképben

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

ngc5982

Az égi sárkány "Draco" csillagképben található az a három, egymáshoz közeli Galaxis,amelyek a fotón láthatóak. A képen látható csillagvárosok Földtől való távolsága 100 millió fényév.       (A képen balról-jobbra) az NGC5985, NGC5982, NGC5981 galaxisok láthatóak. Különleges hangulatot kölcsönöz a képnek, ahogy a két küllős spirál galaxis közrefogja az elliptikust. Jól megfigyelhető a felvételen, hogy a különböző rálátási szögeknek köszönhetően hogyan láthatóak  Földünkről ezek távoli csillagvárosok. A végleges fotó 16 órányi expozíció eredménye.

 

Leo Triplet

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

leokaaa 3

Leo Triplet.

Három csodálatos Galaxis... A tavaszi hónapokban igazán kedvező pozícióban lévő Galaxisok közkedvelt célpontjai az amatőr csillagászoknak, és asztrofotósoknak egyaránt. A felvételen látható Galaxisok tejútrendszerünktől 33 millió fényévnyire találhatóak. A fotó baloldalán látható galaxis az Ngc 3628.Tekintélyes méretével és gyönyörű részleteivel különleges hangulatot kölcsönöz a képnek. A jobb oldali galaxisok, az M66"jobb alsó" és az M65"jobb felső" elnevezésű csillagvárosok. Az M66 Galaxis 100 000 fényév átmérőjű, amely megegyezik a Tejút méreteivel. A kékes területek a fiatal csillagoktól, a barna és vörös struktúrák a porfelhőktől és HII zónáktól kapják színüket. Az M65 egy klasszikus gyűrűs Galaxis. Csillagközi anyagban igen szegény csillagváros. A végleges fotó 16,5 óra expozíció eredménye.

 

Ngc6914 A nyári tejút egy részlete.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

tejut

A fotón a nyári tejút egy csodálatos részlete látható. A 27 órányi expozíció lehetővé tette, hogy a felettünk átvonuló nyári tejút egy részlete teljes pompájában láthatóvá váljék. Ez az égterület a Hattyú csillagképben található. A Földtől való távolsága megközelítőleg 6000 fényév.Az Ngc6914 és közvetlen környezete ragyogó reflexiós területeket és vörösen izzó emissziós ködöket foglal magába. Nagyszerű lehetőség ezeknek az égi területknek a fotgrafikus megörökítése, hiszen a gázokból és porból kirajzolódó formák és színek különleges hangulatot kölcsönöznek a fényképnek. A végleges felvétel 27 órányi expozíció eredménye.

M101 A szélkerék-galaxis és közvetlen környezete

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

K1024 asztrofotók bagil 13

A fotón a Szélkerék-galaxis és annak közvetlen környezete látható.Ez a csodálatos galaxis az Ursa Major Csillagkép közelében helyezkedik el. A galaxist 1781-ben fedezték fel. Charles Messier csillagász a 101-es sorszámot adta a látványos objektumnak. A galaxis Földtől való távolsága 25 millió fényév. Óriási kiterjedésű objektum, hiszen a számítások szerint kétszer akkora mint a mi tejútrendszerünk, és kétszer annyi csillagot is tartalmaz. Fotografikus megörökítése komolya kihívás, mert a galaxis belső szerkezetét és spirálkarjainak halvány részleteit csak kiváló ég alól fotózva lehet megörökíteni. Vizuális észlelélse nagyobb teljesítményű távcsővel lehetséges, kiváló ég alól.

A végtelenbe és tovább... Coma-halmaz a Beneriké haja csillagképben.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

honlap galaxisok

A végtelenbe és tovább... Legfrissebb fotómmal egy régi tervet valósítottam meg. A csodálatos és tiszta márciusi éjszakák alatt egy igen távoli és izgalmas célterületet örökítettem meg; asztrofotós munkám során talán most „látott” a távcső és a fényképezőgép a legmesszebbre. Igazi időutazást tehetünk alábbi fotó segítségével, hiszen a képen látható megszámlálhatatlan galaxis ( más néven csillagváros), Földünktől megközelítőleg 320 millió fényévnyire található. A Coma Berenices (Bereniké Haja) csillagkép irányában rendkívül sok csillagvárost figyelhetünk meg, egyik sűrűsödésük a képen látható Coma Berenices Halmaz. Fantasztikus élmény, ahogyan az expozíciók összeadása során folyamatosan több, és több távoli galaxis mutatta meg magát. A végleges fotó 32 órányi expozíció eredménye.

"Csillagok bölcsője" Ngc1333

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

NGC 1333 noise20 light

Csillagok bölcsője...
Legújabb fotómon a Perseusz csillagkép egyik halvány ködösségét örökítettem meg. Az Ngc 1333 egy nagyobb csillagkeletkezési régióban található reflexiós-köd.
Kékes színét a központi csillagjának és a körülötte lévő pornak köszönheti. A porszemek kékes színben szórják szét a csillag fényét. Ez a selytelmes égterület megközelítőleg 1000 fényév távolságra található Földünktől. Igazi "csillagbölcsőde" ez a régió. Sok sok fiatal, egymillió éves csillag otthona az Ngc 1333 és környezete. A végleges fotó 25 órányi felvétel eredménye, amelyet hat éjszaka alatt gyűjtöttem össze A fotó Öcsödön és Ágasváron készült.

Fotó adatai:

Távcső: 200/800 Astrograph F/4
Fényképezőgép: Canpn 600D
Expozíciós adatok: 250x 6 min ISO 800
Végleges fotó: 25 óra expozíció eredménye

Vdb 141- Szellem régió.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

vdb 141 1200

Szellemet fotóztam...
Legújabb fotómon a Vdb141 ködösséget örökítettem meg. 2016-ban a folyamatos tiszta ég lehetőséget adott, hogy a Vdb 141 láthatatlan szellemeit előcsalogassam. Három hónap alatt sikerült ezt a mennyiségű nyers felvételt összegyűjteni a ködösségről. Szeptembertől novemberig gyűjtöttem a fotonokat. A szellemk otthonát a Cepheus csillagképben találjuk. A ködösség Földtől való távolsága megközelítőleg 1470 fényév. A porban gazdag régió számtalan születendő és éppen születő csillag otthona. Az ilyen ködösségek sajátossága, hogy rendkívül halványak, ezért nagy kihívás a megörökítésük. A végleges fotó 32 órányi expozíció eredménye.

 

Az orion csillagkép varázslatos ködössége az M78

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

M 78

Az M78 egy csodálatos reflexiós ködösség az Orion csillagkép közelében. Az M78 fényes, barlangos öblében két óriáscsillag a HD 38563A, és a HD38563B kékes fénye szóródik és világítja meg a ködösség belsejét. A ködösséget kettévágó sötét, kontrasztos teületek a csillagközi anyaggal , vagyis porral és gázokkal legsűrűbben telített része. Az M78 reflexiós-köd Földtől való távolsága megközelítőleg 1600 fényév. A ködösség fotografikus megörökítése igen komoly kihívás, hiszen a hazai égen, a horizonthoz közel és elég rövid ideig látható objektum nem adja magát túl könnyedén. A horizont közelsége miatt a fényszennyezettség nagyban rontja a részletek megjelenítését. A végleges fotó 24 órányi expozíció eredménye.

NGC 7331 & Stephan's Quintet

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

stephen

A fotón a Pegazus csillagkép csodálatos, galaxisokkal teli régióját próbáltam megörökíteni. A képen legfényesebb és legnagyobb kiterjedésű galaxis az NGC 7331. A csillagrendszert William Herschel fedezte fel 1748-ban. A fotó készítése során a kompozíciót úgy próbáltam beállítani, hogy az NGC 7331 mellett helyet kapjon egy másik különleges objektum csoport, a Stephan's Quintet konstelláció. Ez a látványos galaxiscsoport a kép bal oldalán látható. A galaxiscsoportot  Edouard Stephan fedezte fel 1877-ben. A végleges fotó 18 órányi expozíció eredménye.
A fotózás helyszíne: Ágasvár- Öcsöd.

Az NGC 7129 és környezete a Cepheus csillagképben.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

honlapos cefeus 2000

Az NGC 7129 egy rózsabimbó alakú reflexiós köd, közel 10 fényév átmérőjű. Földtől való távolsága 3300 fényév. Ez a csodálatos objektum a Cepheus csillagkép belsejében helyezkedik el. A ködösség belsejében 130 csillagból álló nyílthalmaz található. A halmaz csillagjainak kora megközelítőleg 1 millió év. Ezen csillagok világítják meg és teszik láthatóvá a ködösség részleteit. Az NGC 7129 körül néhány mélyvörös félhold alak formálódik, amelyek olyan területeket jeleznek, ahol új csillagok születnek. Ezeket Herbig-Haro-objektumoknak is nevezzük. Feltételezések szerint hasonló csillagbölcsőben született a mi Napunk is, úgy 5 milliárd évvel ezelőtt.
Igazi műszert próbáló objektum az NGC7129. Az egyébként nagyon fényes belső, reflexiós ködöt övező halvány részletek, csodálatos színes csillagok próbára teszik a fotós technikát. Fantasztikus élmény amikor a feldolgozás során a láthatatlan porködök és a hidrogén színes fodrai előtűnnek. A végleges fotó 23,5 óra expozíció eredménye, amely hét éjszaka alatt gyűlt össze. A leírást átnézte Sánta Gábor.