Magamról - Az asztrofotós

Honlapomon fotózással és asztrofotózással kapcsolatos információkat találhatsz. 

Fotóimon mélyég fotók, csillaghalmazok, galaxisok. Az asztrofotóiamat két módszerrel készítem.  DSLR és CCD mono kamerákat használok a fotók elkészítésekor. A DSLR kamerám egy Canon 600 D átalakított fényképezőgép. A CCD felvételekhez egy Atik One6 mono kamerát használok.  Fotós felszerelésem zászlóshajója egy, egyedi építésű 200/800 Newton asztrográf F/4. A nagy látómezős  felvételekhez egy 80/400 professzionális Esprit apokromátot használok.

 

A csillagászat 2009-ben jelent meg az életemben, amikor nagyobbik fiam születésnapjára kapott egy 70/700 Celestron Refaractor-t. Az első észleléskor kiderült számomra, hogy ez egy egészen különleges “játék”. Beszerzésre került az első csillagtérkép, ezután kezdetét vette egy fantasztikus utazás. Először a Hold, majd a könnyebben megtalálható bolygók és mélyég objektumok lettek a célpontjaim. Természetesen ekkor még a vizuális észlelésé volt a főszerep.

A kezdetek

Fontosnak tartom, hogy néhány szót szóljak a kezdetekről. Hogyan is kerültem kapcsolatba az asztrofotózással.Amikor először találkoztam asztrofotókkal, teljesen elvarázsolt a látványuk.

Tudtam, hogy nem lehet könnyű dolog ezeket a távoli szépségeket megörökíteni, de soha nem gondoltam volna, hogy ilyen rögös út vezet hozzájuk.Ahogy azt már több helyen említettem én is szabadszemes észlelőként kerültem kapcsolatba a csillagászattal.Öt éven keresztül fürkésztem az éjszakai égboltot távcsövön keresztül. Nagy lépés volt, amikor a 70/700-as refraktort lecseréltem egy 150/750-es Newton távcsőre.A Newton távcső és az alatta működő EQ5-ös egymotoros mechanika volt az első képeim alapja.  Vezetés és egyéb tapasztalatok hiányában eleinte “fiahordós” módszerrel fotóztam. A Nikon 5100-as fényképezőgépemet egy házilag szerelt állványfejjel rögzítettem a tubusgyűrűre.Leírhatatlan boldogság volt, amikor egy harmincmásodperces expozíció végén megjelent a kijelzőn az M42-43 Orion köd néhány részlete. 

Eleinte a Holdról próbáltam értékelhető fotókat készíteni, majd próbáltam az expóidő nyújtásával minél halványabb objektumokat lencsevégre kapni. Természetesen a fotók többsége nagyon gyenge minőségű volt. Rengeteg értelmetlennek tűnő, fárasztó éjszakát töltöttem az ég alatt. Minden lehetőséget megragadtam, hogy gyakoroljam a fotózást, információt szerezzek. Nálam tapasztaltabb fotósokkal vettem fel a kapcsolatot,akik segítettek az alapok elsajátításában.Az új információk és tanácsok birtokában mindig újabb és újabb tesztelések, próbálkozások követték egymást.

 

Nagyon sok olyan pillanatra emlékszem, amikor az éjszaka közepén úgy éreztem, hogy elegem van… Soha többé nem akarok fotózni! A csillagok deformálódtak, a kép életlen, a tükrök lepárásodtak,és az otthoni képfeldolgozás során a végeredmény soha nem közelítette meg az általam favorizált fotósok képeit.De mégis valami mindig tovább hajtott.Újra és újra kint voltam az ég alatt és próbáltam minél jobb képeket készíteni. Természetesen tudom, és vallom, hogy ez egy folytonos tanulást és tapasztalást igénylő elfoglaltság. Talán ebben a tevékenységben éppen ez a szép.

 

Téged is erre bíztatlak kedves olvasó. Ha kellő elszántságot és kedvet érzel magadban feltétlen próbáld ki ezt a fantasztikus “játékot.” 

Összegyűjtöttem néhány képet az első időkből, amelyek nagyon fontosak számomra. Ezekből a képekből kiderül, hogy senki sem kerülheti ki a kezdeti nehézségeket.

A jelen

A kezdeti képek elkészítése óta eltelt már közel 5 év. Számtalan ég alatt eltöltött óra, és fotó készült az elmúlt évek során. Pontosan ugyanolyan szenvedéllyel, és elszántsággal vágok neki az éjszakának, mint az első alkalommal. 

Nagyon fontos, hogy ne veszítsük el az érdeklődésünket és kitartásunkat. A felszerelésem folyamatosan fejlődött az elmúlt évek során. Jelenleg a képek rögzítése egy Atik One6 mono CCD kamerával történik, a távcsövem egy 200/800 asztrográf. 2018 nyarán elkezdtem a keskenysávú HST Hubble palettás felvételek készítését, amelyek teljesen új lehetőségeket és képi részletességet tesznek lehetővé. A jövőben ezt a technikát szeretném tökéletesesen megtanulni és hatékonyan használni.

A jövőkép

2018 tavaszán tizenhárom asztrofotós társammal megalapítottuk a Magyar Asztrofotósok Egyesületét. 

Egy értelemmel, és értékekkel teli közösséget szeretnénk létrehozni, ahová érdemes tartozni. Az egyesület munkáját szeretném segíteni a jövőben, támogatni az újonnan érkező amatőr csillagászokat, hogy minél többen megismerhessék és elsajátíthassák  az asztrofotózás szépségeit és lehetőségeit.  

Derült Eget!!!