IC 2118 Boszorkányfej-köd

A kezdetekben két objektum keltette fel igazán az érdeklődésemet.

Az egyik természetesen az M42-43, a másik pedig az IC 2118 Boszorkányfej-köd. Akkoriban még nem tudtam, hogy mint jelent a látómező és a távcső megválasztása egy adott objektumhoz. Többször próbáltam lefotózni a Boszorkányt egy 150/750 es Newtonnal, de sehogy sem sikerült. Mostmár természetesen tudom, a látómező nagyon fontos egy adott objektum esetében, hiszen a boszorkánynál egy nagylátómezejű távcsőre van szükség. Néhány évnek el kellett telnie, hogy megvásárolhassam első Esprit APO-mat, amelynek a nagylátómezejű képek sem okozhatnak gondot. Természetesen megvolt az első célpont.

A Boszorkányfej-köd. Az első estén a távcsővel és az objektummal próbáltam összebarátkozni. Nagy meglepetésemre nehezen adta magát az öreg hölgy.

5-6 perces képeket készítettem és egyáltalán nem látszódott az objektum. Ezt a fotót Szarvasról készítettem. Így bizonyára az ég sem volt tökéletes, de annyi bizonyos, hogy aki a Boszorkány ködöt akarja fotózni, annnak nagyon sok órát kell vele fogalaltoskodni. Decembertől márciusig gyűjtöttem az expokat. Fontos megjegyezni, hogy ez az objektum a nehezebben fotózható és feldolgozhatóak közé sorolható.Nem volt szerencsés ezen az objektumon tesztelni az új távcsövet. Akkor fotózd, hA már tökéletesen ismered a műszered.

Sokat küzdöttem a fókusszal,és a komponálással. A kezdeti nehézségek ellenére mindenkinek ajánlom. Ha kíváncsi vagy a távcsöved érzékenységére és szereted a kihívásokat a képfeldolgozásban, akkor feltétlen fotózd meg az öreg hölgyet. Néhány gondolat a feldolgozásról. Rám jellemző módon soha nem várom meg az összes expót, hanem folyamatosan dolgozom fel a nyerseket. Nagyon sokat lehet tanulni és gyakorolni. Ilyenkor ismerem meg a fotót.Az részfeldolgozások során pontosan feltérképezem a képet. Megismerem a gyenge pontokat, gradiensek, halók és egyéb tényezők. Mindezek mellett kialakul egy feldolgozási metódus, amely megkönnyítheti a végleges kép elkészítését. Néhány kép az előzetes feldolgozásokból.

A végére néhány kép a feldolgozásokból.Az első kép a 15 órányi alap kép. A további képeken a feldolgozás fázisai követhetőek, és a gradiensek előbukkanása. 🙂