IC434 Lófej köd és NGC 2024 Láng köd

Március első hetében kezdtem hozzá legújabb fotóm, az Ic434 fotózásához.

Dacolva a Holddal és a változékony éggel, próbáltam minél több értékelhető expót készíteni az objektumról. A Hold zavaró fénye miatt esténként 10-15 fotót tudtam készíteni.Minden este elkészített képsorozatomat saját dark, flat, bias képeivel feldolgoztam és rendszerztem egy mappába.

A fotók 80%-át Szarvasról készítettem. Sajnos a város közelsége és az alföldi poros, párás légkör hagyott némi kívánni valót maga után. Már majdnem beletörődtem, hogy a kép nem lesz a legrészletesebb, amikor az időjáráselőrjelzés szerint a március 20-i hétvége kiválónak ígérkezett. Ezt nem lehet kihagyni!Klacsány Imre és Bach Zoltán barátaimmal döntöttünk. Megtartjuk a bemutatót a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban, Megörökítjük a részleges napfogyatkotást és aztán irány Szilváskő!Szerencsénkre az időjósok nem tévedtek. Az egész éjszakát végig tudtuk fotózni. Az este első felében sikerült néhány expót gyűjtenem a Lófej-Ködről.Az égiek nem hagytak cserben, hiszen a szombati napon is éjfélig tudtunk fotózni. Természtesen a Lófej-Köd pozíciójának köszönhetően csak eset kilencig hagyta magát fényképezni,de így is sikerült legalább húsz egészen jó felvételt készíteni.Ezt követően összeállítottam a fotókat. A képfeldolgozást Registar, Nebulosity programokkal végeztem el.

Néhány kép a városi ég alól és természetesen Szilváskőről. Szembetűnő a különbség!

Az első kép a városból készült, a házunk udvarából. A második fotó Szilváskőn 670 méter magasan, a felszíni pára felett, városi fényektől távol. A hamadik képen az egyik este képeinek összegzése, a negyekik fotón az összes fotó összeadása után és Ps előtti állapot látható. Az utolsó kép a végső változat.